Direktørvilla til JAKA-Fabrikken i Brabrand

Adresse: Høiriisgårdsvej 8, Brabrand
Type: Historisk redegørelse og bygningsanalyse
Bygherre: A. Enggaard A/S
År: 2018
Fotos: Gamle fotos af villaen er taget af Thomas Pedersen og Poul Pedersen

Legendarisk og bevaringsværdig villa i Branbrand Bakker

Den berømte JAKA-BOV blev i mange år produceret på fabriksanlægget JAKA i Brabrand, vest for Aarhus. Anlægget udgør i dag et bevaringsværdigt kulturmiljø, som foruden industribygningerne består af en fashionabel direktørvilla, placeret højt og synligt i de fredede bakker bag fabrikken.

Arkitekterne bag var Knud Blach Petersen og Herbert Jensen, som tegnede villaen med tydelig inspiration fra datidens berømte arkitekter Le Corbusier og Frank Lloyd Wright. De kunstneriske udsmykninger blev udført af billedkunstneren Allan Schmidt. Huset blev rost til skyerne og vist i adskillige magasiner.

Der var tale om en på den tid yderst avanceret og luksuriøs bolig. Arkitekturen flyder sammen med naturen, og de kubiske elementer og linjer forskyder sig abstrakt for hinanden. Med sit tidstypiske modernistiske formsprog, konstruktioner og materialer understøtter villaen i dag fortællingen om den optimisme og fremtidstro, som prægede efterkrigstidens samfund.

De senere år har villaen stået tom og hærværksfolk har vandaliseret den voldsomt, men den er bevaringsværdig og planen er, at den skal genoprettes som den oprindeligt har stået.